Dalam usaha proaktif untuk memperkukuhkan kerjasama akademik dan mempromosikan program pengajian di UMT, pihak Institut Biodiversiti Tropika dan Pembangunan Lestari (IBTPL) melaksanakan lawatan kolaboratif ke Universitas Karimun (UKa) pada 29 Februari hingga 3 Mac 2024. Lawatan ini bertujuan untuk memperkukuhkan hubungan selepas menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara kedua-dua institusi pada Januari 2024. Lawatan ini meliputi perbincangan yang memberi tumpuan kepada kerjasama potensi penyelidikan dan penerbitan, promosi program, dan penglibatan bersama komuniti setempat dan pihak industri.

Lawatan tersebut bertujuan untuk mengaktifkan MoU, membincangkan penyelidikan bersama, mempromosikan program-program UMT, menganjurkan penglibatan komuniti, dan program pertukaran pelajar. Disamping itu sesi perbincangan produktif bersama kepimpinan UKa untuk meningkatkan kecemerlangan institusi mereka dengan menjadikan UMT sebagai rujukan.

Bahagian penting lawatan adalah berinteraksi dengan bakal pelajar dari UKa. 3 orang pensyarah UKa telah menerima surat tawaran untuk melanjutkan pengajian di UMT, dengan pengambilan dijangka pada September tahun ini. Sesi perbincangan ini telah memberikan pencerahan kepada semua bakal pelajar dan potensi pelajar tentang sistem akademik, proses pendaftaran, yuran serta fasiliti dan keistimewaan UMT.

Selain perbincangan dengan UKa, delegasi UMT juga telah mengunjungi komuniti di Desa Pongkar yang telah mempunyai kerjasama dan MoU bersama pihak UKa. Komuniti Desa Pongkar ini merupakan salah satu komuniti yang aktif di Karimun yang terlibat dalam menyokong inisiatif komuniti, termasuk pembangunan projek ekopelancongan. Sesi ini telah memupuk nilai perkongsian matlamat secara bersama, memberikan wawasan yang berharga dan memupuk pemahaman bersama, mencerminkan komitmen UMT terhadap pembangunan mampan dalam sesi pemindahan ilmu Bersama komuniti.

Pihak UMT juga berpeluang berkunjung ke Seatrium Limited, sebelumnya dikenali sebagai Seatrium PT Karimun Sembawang Shipyard. Seatrium Limited adalah sebuah syarikat Singapura yang telah menjalankan operasinya di Kepulauan Karimun. Ia merupakan syarikat terkemuka yang disenaraikan di Bursa Saham Singapura (SGX). Ia ditubuhkan melalui penggabungan dua syarikat utama Sembcorp Marine dan Keppel Offshore & Marine. Perbincangan dengan Seatrium difokuskan pada impak ekonomi pasca Covid-19 terhadap syarikat, yang menghadapi cabaran yang menyebabkan pengurangan kakitangan termasuk staf berkemahiran dari 900 orang kepada 300 orang. Pihak Seatrium juga telah berkongsi cabaran dan inisiatif yang dijalankan oleh pihak syarikat dalam menghadapi cabaran tersebut. Lawatan ini juga telah meninjau kerjasama dan projek yang berpotensi, menyerlahkan peluang untuk kerjasama dalam inovasi dan usaha pemulihan dalam industri marin. Lawatan ke Seatrium juga memberikan gambaran yang berharga tentang landskap semasa industri dan kepentingan kerjasama akademik-industri dalam menavigasi cabaran dan kekal berdaya tahan.

Lawatan kolaboratif ke Universitas Karimun telah memberikan wawasan dan peluang berharga untuk kerjasama masa depan. UMT mengucapkan terima kasih kepada Universitas Karimun, komuniti Desa Pongkar dan Syarikat Seatrium atas keramahan dan kerjasama mereka. Dengan hubungan yang diperkukuhkan dan aspirasi bersama, kedua-dua institusi menantikan kerjasama lanjutan dan sumbangan kepada pemegang taruh pada masa hadapan.