IBTPL | Institut Biodiversiti Tropika dan Pembangunan Lestari

Universiti Malaysia Terengganu

Ekspedisi Mengenalpasti Greenpreneur Komuniti Pinggir Tasik Kenyir 2015

Ekspedisi Mengenalpasti Greenpreneur Komuniti Pinggir Tasik Kenyir 2015

Ekspedisi Mengenalpasti Greenpreneur Komuniti Pinggir Tasik Kenyir 2015
Kampung Buluh: Lawatan ke tapak projek penghasilan susu masam daripada kerbau.

Ekspedisi Mengenalpasti Greenpreneur Komuniti Pinggir Tasik Kenyir telah dianjurkan oleh Pusat Pembangunan Sosioekonomi (CSD), Institut Penyelidikan Kenyir (IPK) pada 26 Mac 2015 di Hulu Terengganu. Ia diadakan adalah untuk mendapatkan maklumat dan data komuniti yang menjalankan projek greenpreneur serta aktiviti pendokumentasian bagi setiap produk komuniti yang berpotensi untuk dikomersialkan. Ekspedisi ini memfokuskan kepada dua produk greenpreneur iaitu produk susu masam kerbau di Kampung Buluh dan projek fertigasi timun batang di Kampung Basong, Hulu Terengganu. Ia telah melibatkan agensi dari Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU), MARDI, Jabatan Pertanian dan Pejabat Daerah Hulu Terengganu bagi penyaluran maklumat berkenaan bantuan nasihat atau dana yang boleh dimohon oleh mereka.

Kampung Buluh: Sesi taklimat dan perbincangan berkenaan produk yang diusahakan.

Objektif utama ekspedisi ialah mengumpulkan profil asas mengenai latar belakang perusahaan dan produk greenpreneur dari kampung-kampung terpilih sekitar Tasik Kenyir untuk kajian selanjutnya di peringkat UMT, mengenalpasti greenpreneur serta produk green yang berpotensi dikomersialkan ke peringkat setempat, nasional dan antarabangsa dan membina rangkaian dan hubungan dengan agensi-agensi kerajaan yang terlibat dalam sektor berkaitan dengan greenpreneur. Seramai 8 orang penyelidik dan 7 orang staf UMT serta 5 orang wakil dari agensi yang terlibat dalam ekspedisi ini.

Kampung Buluh: Antara produk yang dihasilkan dengan mengunakan susu kerbau.

 

 

 

Kampung Buluh: Antara peserta yang terlibat di dalam ekspedisi di Kampung Buluh.

 

 

 

Kampung Basong: Lawatan ke tapak projek fertigasi timun batang.
Kampung Basong: Antara produk yang dihasilkan dengan menggunakan Timun Batang.

Disediakan oleh:
Norhayati Ab Manaf (yati.manaf@umt.edu.my)
Pusat Pembangunan Sosioekonomi, Institut Penyelidikan Kenyir,
Universiti Malaysia Terengganu

Share the Post:

Related Posts

Kem Scienceploration 2018

Kem Scienceploration 2018 merupakan anjuran ke-3 Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) untuk mendedahkan dan menarik minat pelajar serta golongan belia di

Read More